Välj rätt polerrondell

Det finns många rondeller att välja på.
Olika leverantörer använder sig av olika färgkodning på dessa. Här hittar du en kort guide till val av rätt rondell från oss.

Polerrondellens typ styr i första hand vilken avverkning på lackytan man vill ha.

Polerrondellens hårdhet gäller framförallt de av skum, där ett hårdare skum ger en grövre avverkning och ett mjukt skum ger en hög blank finish.Det gäller att välja rätt med tanke på lackens kvalitet då en för mjuk polerrondell kan göra att poleringen tar onödigt lång tid på en repig lack. Används en för hård rondell ökar istället risken för hologram/gråskala vilket gör att man ev. måste polera ytterligare en gång för att få ett bra resultat.

Polerrondellens form (skum) styrs primärt av vilken polermaskin och stödplatta som används. En liten stödplatta kräver en mindre diameter på polerrondellen för att det ska bli ett jämnt tryck på hela ytan. Det finns även olika tjocklekar på skummet där en tunnare trissa blir mer böjbar och följsam medan en tjockare oftast varar längre och kan rengöras fler gånger. Använder man en oscillerande polermaskin används oftast rondeller som är konade medan standardformen används till roterande maskiner. Detta har främst med balans och för att reducera vibrationer för att göra poleringen mer användarvänlig.

 

 

Nedan finner du en matris där du ser vår rekommendation för val av rondell, baserat på typ av lack (mjuk > hård) och avverkningsgrad.