Sammanfattning av kundenkät 2012

Under 2012 genomförde vi på Smartab en enkät där våra kunder fick ta ställning till olika påståenden och framföra sina åsikter om vad de tycker om oss, våra produkter och vår service. Detta för att vi ständigt vill bli bättre och bemöta våra kunders behov och förväntningar. Vi är oerhört stolta och glada över att kunna presentera ett urval av utfallet:

+ Mer än 75% av våra kunder tycker att det är viktigt eller mycket viktigt att vi direkt på plats kan presentera och demonstrera både nya produkter och maskiner.

+ Hela 94% tycker det är positivt och är glada över att vi har en så pass rikstäckande organisation i form av våra säljare med deras ”rullande butiker”.

92% tycker det är mycket positivt att veta att vi aktivt mäter vår miljöpåverkan.

Några kundkommentarer kring enkäten och Smartab:
”Bra service och alltid snabba leveranser”
”Extremt viktigt att vår säljare besöker oss regelbundet”
”Vi handlar bara av företag med ISO-certifiering”

Som ett resultat av denna enkät har vi redan nu gjort uppdateringar och förbättringar inom vissa områden. Bl.a. framfördes önskemål om att vi skulle kunna erbjuda PDF-faktura vilket vi nu har möjlighet att göra. Detta kan ni anmäla intresse för till faktura@smartab.com.

Vi kommer självklart att under året 2013 presentera flera förbättringar gällande miljö och kvalitet och dessa kommer att presenteras på vår hemsida löpande. 

Har Du synpunkter, frågor eller önskemål om oss på Smartab, våra tjänster och produkter så skriv ner dem i ett mail och skicka till vår Kvalitets- & Miljösamordnare Maria Nilsson (maria.nilsson@smartab.com ).